Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα καθώς και μια σειρά από γεγονότα όπως το μεταναστευτικό και η διαχείριση του, στάθηκαν αφορμή για την ανάδειξη μιας σημαντικότερης και πολύ βαθύτερης κρίσης που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός καιρό τώρα. Την κρίση ταυτότητας και αυτοσυνειδησίας.

Ο φόβος, η ανασφάλεια και τα νέα δεδομένα σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, έκαναν εν πολλοίς τον Έλληνα να ξεχάσει ποιος είναι, από που έρχεται, τι έχει προσφέρει και τι μπορεί ακόμα να πράξει τόσο για τον τόπο του όσο και για την διεθνή κοινότητα.

Ο Έλληνας, ο πολίτης του κόσμου που μεγαλούργησε μέσω των οικουμενικών ιδεών και της δημιουργικής σκέψης, παραδόθηκε στον φόβο, την ανασφάλεια και τον αποπροσανατολισμό.

Ο «ΑΕΝΑΟΣ» έρχεται να υπενθυμίσει όλα αυτά. Να επισημάνει τις αρετές του ελληνικού λαού, την ιστορική του διαδρομή, την προσφορά του στον άνθρωπο, την παγκόσμια οικογένεια, τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό και φυσικά τη θρησκεία, την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία που διαφύλαξε την ελληνική γραμματεία, που κράτησε ζωντανή τη γλώσσα και δημιούργησε τέχνη και πολιτισμό που εξακολουθεί να γοητεύει και να εντυπωσιάζει τα έθνη.