Ἀδελφὸς ὑπὸ ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρὰ…

Το όραμα

Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, καθώς και μια σειρά από γεγονότα όπως το μεταναστευτικό και η διαχείριση του, στάθηκαν αφορμή για την ανάδειξη μιας άλλης σημαντικότερης και πολύ βαθύτερης κρίσης που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός καιρό τώρα. Την κρίση ταυτότητας και αυτοσυνειδησίας.

Ο φόβος, η ανασφάλεια και τα νέα δεδομένα σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, έκαναν εν πολλοίς τον Έλληνα να ξεχάσει ποιος είναι, από που έρχεται, τι έχει προσφέρει και τι μπορεί ακόμα να πράξει τόσο για τον τόπο του όσο και για την διεθνή κοινότητα.

Ο Έλληνας, ο πολίτης του κόσμου που μεγαλούργησε μέσω των οικουμενικών ιδεών και της δημιουργικής σκέψης, παραδόθηκε στον φόβο και την ανασφάλεια. Αποπροσανατολίστηκε!

Σαν Σειρήνες αποφασισμένες να τον κάνουν να χάσει τον δρόμο του, τραγουδούν μονότονα και εμμονικά ρυθμούς χωρίς νόημα, άλλοτε καλώντας τον να αγκιστρωθεί σε μια στείρα προγονολατρεία κι άλλοτε τονίζοντας του τ’ αντίθετα, πως δεν έχει ρίζες, δεν έχει αρχαίους συγγενείς παρά μόνο σκοτάδια από τα οποία ξεπετάχτηκε σαν γέννημα ενός ατυχούς πειράματος.

Οι Έλληνες όμως, όπως κάθε λαός, έχουμε τις ρίζες μας, την πορεία και την ταυτότητα μας. Έχουμε τους θρύλους και τους μύθους μας, τις αλήθειες και τα πάθη μας.

Όραμα μας είναι κάτι εξαιρετικά απλό. Να γνωρίσουμε τον εαυτό μας! Να μάθουμε ποιοι είμαστε και από που ερχόμαστε. Τι κάναμε αλλά και τι πάθαμε. Τι διδάξαμε αλλά και δεν διδαχτήκαμε.

Κι όπως κάθε υγιής άνθρωπος με γνώση σαφή του ποιος είναι, να συνεχίσουμε την πορεία μας. Να δώσουμε την σκυτάλη στους επόμενους κι εκείνοι σ’ αυτούς που θα ακολουθήσουν.

Να θαυμάσουμε τον Παρθενώνα και την Αγιά Σοφιά. Την Επίδαυρο και το Ασκληπιείο. Και να συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους, πως δεν είμαστε απλά κληρονόμοι αλλά συνεχιστές. Να χτίσουμε τους δικούς μας «παρθενώνες» και τα δικά μας «ασκληπιεία».

Μάθαμε να λέμε και να καμαρώνουμε πως «ο Έλληνας προοδεύει και ξεχωρίζει όπου κι αν βρεθεί». Ας δουλέψουμε για να τον δούμε να προοδεύει και στον τόπο του.

I. Ανδρέου 5

Μεταμόρφωση 144 52

T. (+30) 2102810180

Εγγραφείτε στο newsletter μας

AENAOS | PROMOTING GREEK & ORTHODOX HERITAGE © 2021. All Rights Reserved