Ἀδελφὸς ὑπὸ ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρὰ…

News VS Fake

Ο πολιτισμός διαμορφώνεται με πολλούς τρόπους, και η ενημέρωση είναι ένας από αυτούς. Λίγοι είναι όμως αυτοί που την κατατάσσουν στους δείκτες πολιτισμού. Για τον «Αέναο» η ενημέρωση δεν αποτελεί μόνο μια από τις σημαντικότερες δικλίδες ασφαλείας τη Δημοκρατίας αλλά  και έναν κατεξοχήν διαμορφωτή πολιτισμού.

Άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη λαμβάνουν καθημερινά αποφάσεις, στηριζόμενοι στη γνώση που λαμβάνουν μέσω της ενημέρωσης. Διαμορφώνουν τρόπο ζωής, κάνουν επιλογές κι αποφασίζουν το που και με ποιο τρόπο θα κατευθύνουν τις κοινωνίες τους.

Η ενημέρωση διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων και προφανώς, στην εποχή μας ειδικά, παράγει ή και καθορίζει ακόμη τον πολιτισμό και την ποιότητά του. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να αναγνωρίσουμε ότι, προστατεύοντας την ενημέρωση προστατεύουμε τον πολιτισμό μας.

Η διαπίστωση του προβλήματος όμως δεν είναι η λύση. Είναι απλά το πρώτο βήμα. Οφείλουμε να το αποκωδικοποιήσουμε να αποκαλύψουμε τις προεκτάσεις του και τότε να προσφέρουμε λύσεις.

FAKE NEWS & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα Fake News, δηλαδή οι ψευδείς ειδήσεις, δεν αφορούν μόνο στην επικαιρότητα. Ιστορικά γεγονότα, επιστημονικά δεδομένα και εν γένει κάθε πτυχή της ζωής, μεταφέρονται παραμορφωμένα υπό το πρίσμα του ψεύδους που ενδύεται τον μανδύα της αλήθειας. Μιας αλήθειας που διαστρεβλώνεται ή κατασκευάζεται, προκειμένου να αποτελέσει μέσο χειραγώγησης.

Η περίοδος της πανδημίας είναι μια χαρακτηριστική απόδειξη του πόσο μπορούν να διολισθήσουν οι κοινωνίες των ανθρώπων εξαιτίας ακριβώς της ψευδούς ενημέρωσης.

Ενημέρωση, Ιστορία και Θρησκεία, είναι οι τρεις χώροι που βάλλονται κατεξοχήν από αυτό το φαινόμενο.

Για τους παραπάνω λόγους το σύνολο σχεδόν των δράσεων του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού στηρίζεται στην λογική της ανάδειξης της αλήθειας, των πραγματικών γεγονότων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθει κάποιος απέναντι στο φαινόμενο της εποχής μας είναι μέσω της γνώσης.

Ειδικά για τον ευαίσθητο εκκλησιαστικό χώρο ο οποίος πλήττεται σκληρά τα τελευταία χρόνια από fake news με αποτέλεσμα σημαντικές παρενέργειες σε ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα, δημιουργήσαμε εναν εξειδικευμένο ενημερωτικό κόμβο , στοχευμένο σε θέματα Εκκλησίας, Πολιτικής και Διπλωματίας, ο οποίος εργάζεται στην κατεύθυνση της υγιούς ενημέρωσης στον συγκεκριμένο χώρο.

I. Ανδρέου 5

Μεταμόρφωση 144 52

T. (+30) 2102810180

Εγγραφείτε στο newsletter μας

AENAOS | PROMOTING GREEK & ORTHODOX HERITAGE © 2021. All Rights Reserved