Ἀδελφὸς ὑπὸ ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρὰ…

Έκδοση σπάνιου έργου βυζαντινής μουσικής

Ο Οργανισμός για την Ανάδειξη του Ελληνικού και Ορθοδόξου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την βραβευμένη βυζαντινή χορωδία “Εργαστήρι Ψαλτικής” προχώρησαν στην έκδοση ψηφιακού δίσκου (CD) με τον Παρακλητικό Κανόνα προς τους Αγίους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Το μοναδικό αυτό έργο της ελληνικής γραμματείας και της ορθόδοξης υμνολογίας αποδίδεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους χορωδούς, οι οποίοι αναβιώνοντας το ψαλτικό στυλ της Κωνσταντινουπόλεως δίνουν την δυνατότητα στους όπου γης μελετητές της βυζαντινής υμνοογίας και μουσικής αλλά και στους πιστούς να έρθουν σε επαφή με ένα “ζωντανό μνημείο” της ελληνικής παράδοσης.

Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο των υπό τον γενικό τίτλο “Αναδεικνύουμε την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης” εορτασμών με αφορμή την έλευση στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία, του ιερού λειψάνου της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης.

Προλογίζει ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος.

Η χορωδία

Το Εργαστήρι Ψαλτικής ιδρύθηκε το 1998 και έχει έδρα του την Αθήνα. Τα μέλη του έχουν διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες (είναι φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, καθηγητές), έχουν όμως τό ίδιο μεράκι, δηλαδή την αγάπη για την συλλογική μελέτη, καλλιέργεια και διάδοση του πλούτου της Βυζαντινής Μουσικής και της ψαλτικής τέχνης. Οι μουσικές καταβολές του Εργαστηρίου Ψαλτικής προέρχονται άμεσα από την πηγή της Κωνσταντινουπόλεως, από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασυβουλο Στανίτσα, μαθητής του οποίου χρημάτισε επί σειράν ετών ο χοράρχης Αθανάσιος Παϊβανάς.

Το Εργαστήρι Ψαλτικής έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και συναντήσεις ξένων και ελληνικών χορωδιών, σε θεολογικές & επιστημονικές ημερίδες, σε εορταστικές εκδηλώσεις Ιερών Μητροπόλεων, Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα. και στο εξωτερικό.

Ο χοράρχης

Ο Αθανάσιος Ι. Παϊβανάς γεννήθηκε στην Κόρινθο. Είναι μαθητής του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) Θρασυβούλου Στανίτσα, από τον οποίον διδάχθηκε σε ιδιαίτερα μαθήματα (1974-1982) την Ψαλτική Τέχνη. Πέραν από μαθητής του, υπήρξε όλα τα χρόνια χορωδός των χορωδιών του Θρασυβούλου Στανίτσα. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του βυζαντινού χορού «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» και εκ των πρώτων συνεργατών του καθηγητοῦ Μουσικολογίας κ. Γρηγορίου Στάθη.

To 1983 πήρε μέρος στον διαγωνισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και απέσπασε τη μοναδική υποτροφία για σπουδές στο Ωδείο Αθηνών όπου και φοίτησε. Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής από το Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου με βαθμό Άριστα παμψηφεί (τάξη Γ. Μαλαφή). Σπούδασε ευρωπαϊκή μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου και επί σειρά ετών κλασσικό τραγούδι στον καθηγητή και τενόρο της Λυρικής Σκηνής Γιώργο Ζερβάνο. Για περισσότερα από 10 χρόνια υπήρξε χορωδός των χορωδιών, ΟΤΕ και Κορίνθου (μαέστρος κ. Αλέκος Παπαγιαννόπουλος). Με μέριμνα της χορωδίας ΟΤΕ παρακολούθησε σειρά διεθνών σεμιναρίων διεύθυνσης χορωδίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Υπήρξε εισηγητής στο 3ο, 4ο 5ο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο (Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας 2006, 2009, 2012) και στο Γ΄ και Δ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο του Βυζαντινού Μουσικού Πολιτισμού (Οκτώβριος 2011 και 2013, Αθήνα). Το καλοκαίρι του 2009, 2010 και 2011 πραγματοποίησε master class Βυζαντινής Μουσικής-Ψαλτικής Τέχνης στην Θερινή Μουσική Ακαδημία Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία). Το καλοκαίρι του 2012 προσκλήθηκε στο Σχολείο Εκκλησιαστικής Μουσικής (SEM Βηρυττός Λίβανος) όπου παρέδωσε σειρά μαθημάτων και πραγματοποίησε συναυλία βυζαντινής μουσικής διευθύνοντας την χορωδία του SEM. Το Δεκέμβριο του 2014 βραβεύθηκε από το Διεθνές Ίδρυμα Gina Bachauer για τις μουσικές του δραστηριότητες ως χοράρχης.
Επί σειρά ετών υπήρξε διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ και επιπλέον χρημάτισε διευθυντής έργου για την εμπορική ανάπτυξη των υπηρεσιών του Ευφυούς Δικτύου και του ADSL.

Είναι καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Είναι πτυχιούχος Φυσικομαθηματικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Μαθηματικό) με επιπλέον σπουδές στην Πληροφορική. Είναι κάτοχος Masters στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Illinois, Η.Π.Α).

Κατοικεί με τη σύζυγό του στην Πεύκη Αττικής.

I. Ανδρέου 5

Μεταμόρφωση 144 52

T. (+30) 2102810180

Εγγραφείτε στο newsletter μας

AENAOS | PROMOTING GREEK & ORTHODOX HERITAGE © 2021. All Rights Reserved